Nie jest tajemnicą, że alkohol wyrządza liczne szkody zdrowotne. Jego nadmierne spożycie nie tylko ukazuje się jako brak kontroli nad sobą, swoimi myślami i zachowaniem, ale także wywołuje zmianę reakcji ciała na bodźce zewnętrzne. Można tutaj wyszczególnić koordynację ruchową, czas reagowania na bodźce, a także sposób rozumowania i podejmowania decyzji. W dodatku konsekwencje, jakie człowiek doświadcza odczuwalne są jeszcze następnego dnia w postaci kaca, czyli syndromu dnia poprzedniego. Jest on ściśle związany z licznymi dolegliwościami psychosomatycznymi. Bardzo często osoby na kacu skarżą się na ból głowy, nudności, ogólne osłabienie i brak kondycji, spadek koncentracji, apatia, suchość w ustach i nadmierne pragnienie. Ogólnie można przyjąć, że w ten sposób organizm próbuje strawić spożyty alkohol, dążąc do przywrócenia homeostazy. Warto mieć na uwadze, że proces wchłaniania alkoholu zaczyna się od samego momentu rozpoczęcia jego konsumpcji, przy czym jego późniejsze usuwanie trwa znacznie dłużej.
Podstawowym kryterium są tutaj indywidualne cechy metabolizmu każdego człowieka, a także ilość tłuszczy, jakie spożywa. Przyjmuje się, że najwyższe stężenie alkoholu we krwi osiąga się po upływie od godziny do półtorej. Pierwszym etapem wchłaniania jest jama ustna, następnie duże znaczenie pełni żołądek, gdzie wstępnie trawione są alkohole. Później z żołądka alkohol transportowany jest do jelit, gdzie odbywa się jego przyswajanie w największym stopniu. Poprzez błonę śluzową żołądka, a także jelita cienkiego, alkohol przedostaje się do krwi, gdzie przedostaje się do wątroby, która odpowiada za jego finalny rozkład, metabolizowanie i dalsze usuwanie z organizmu. Ujmując rzecz bardziej biologicznie, można powiedzieć, że wątroba wytwarza enzym o nazwie dehydrogenaza alkoholowa (inaczej zwana aldehydową), dzięki której etanol przemienia się w toksyczny aldehyd octowy, a następnie do mniej szkodliwego octanu, przedostającego się z krwią do płuc i serca. Płuca odpowiadają za wydalenie od 2 do 10% alkoholu z organizmu. Natomiast w układzie krwionośnym znajduje się tak długo, aż całkowicie wątroba się z nim upora. Detoks alkoholowy zależny jest od typu spożytego alkoholu, a także czasu, w jakim był przyswajany. Ludzki organizm najszybciej wchłania wódkę, a z kolei najkrócej piwo. Inne czynniki, od których zależny jest czas usuwania trunków zależny jest od:
Przykładem może być tutaj wódka. 120 ml znajduje się w ludzkim ciele około 3 godzin. Odnosząc ten czas do wina, wątroba jest w stanie metabolizować 250 ml tego napoju, a w przypadku piwa jest to 700 ml. Najdłużej w ludzkim organizmie zostaje czysty alkohol, nawet 15 godzin od momentu zakończenia picia. Każda dodatkowo wypita ilość napojów wyskokowych powodu zwiększenie czasu, który potrzebny jest na usunięcie alkoholu z krwi.
Do tej pory nie opracowano skutecznego sposoby, jaki mógłby przyspieszyć pozbywanie się szkodliwych promili z ludzkiego organizmu. Wiadomo, że niekiedy nawet długotrwały sen nie jest wystarczający. Tak naprawdę to co człowiek może zrobić, to udać się na profesjonalne odtruwanie alkoholowe, gdzie pod opieką specjalistów, za pomocą spersonalizowanych kroplówek dobranych składnikami indywidualnie do potrzeb danego pacjenta, można uzupełnić niedobory składników odżywczych, wzmocnić organizm, a także usunąć toksyny.
Według polskiego prawa, aby móc prowadzić pojazd mechaniczny, w ludzkim organizmie nie może być więcej niż 0,2 promila alkoholu we krwi. Jeżeli taka osoba zostanie ujęta przez policję, jej występek zostanie uznany za wykroczenie, o ile nie spowodowała wypadku lub kolizji. Co ciekawe, na terenie Europy wyróżnia się cztery kraje, które posiadają bezwzględny zakaz prowadzenia samochodu i są to: Węgry, Słowacja, Czechy i Rumunia. Tam dozwolone stężenie alkoholu wynosi 0,00 promila.
Wracając jednak do polskiego prawa, mówiąc o spożyciu alkoholu mówi się w kontekście wykrycia u kierowcy od 0,2 do 0,5 promila we krwi lub 0,1mg do 0,25 mg w 1dm3 w wydychanym powietrzu. O stanie nietrzeźwości mowa w kontekście, kiedy stężenie alkoholu we krwi przekracza pół promila lub w wydychanym powietrzu osiąga poziom powyżej 0,25 mg w 1dm3.
Każdy człowiek posiada inne cechy metaboliczne. Z tego powodu należy pamiętać, że jedynym sposobem, aby sprawdzić możliwość prowadzenia samochodu jest test alkomatem lub przebadanie laboratoryjne próbki krwi. Licznie dostępne przeliczniki, np. w Internecie szacujące czas trawienia danej porcji alkoholu są jedynie szacunkowe i nie uwzględniają indywidualnych cech danego organizmu.
Na pewno dobrym wyborem będzie zjedzenie pożywnego, zdrowego posiłku. W ten sposób łatwiej organizm wchłania etanol. Istotne jest także odpowiednie nawodnienie organizmu, ponieważ alkohol jest moczopędny, a więc odwadniający. Należy pamiętać, że ani posiłek, ani woda nie wpłyną na czas trawienia alkoholu. Dobrze także przestać łączyć etanol z kofeiną i energetykami. Warto wyszczególnić w tym miejscu wpływ konkretnych dawek alkoholu na funkcje człowieka:
Nie zaleca się picia alkoholu podczas laktacji, a wyliczanie czasu usuwania alkoholu z organizmu jest błędne. Należy mieć świadomość, że nawet skrajnie mała dawka etanolu w mleku matki jest szkodliwa i może wyrządzić nieodwracalne spustoszenie w ciele małego człowieka, zaczynając od zaburzeń rozwoju ruchowo-motorycznego, kończąc na innych opóźnieniach. Jeżeli kobieta nie jest w stanie odmówić sobie alkoholu, warto, aby rozważyła następujące czynności:
Nie ma większego sensu poszukiwać w aptece środków usuwających alkohol z krwi. Nie ma innej możliwości – sam organizm musi go strawić i wydalić. Owszem, są dostępne specyfiki, które łagodzą kaca. Zadowalające efekty dają preparaty zawierające witaminę C. tym samym, aby obniżyć poziom odczuwanych konsekwencji następnego dnia, warto pić alkohol z napojem bogatym w witaminę C. Warto także zadbać o swoją dietę – zdrowe i zbilansowane posiłki pomagają ludzkiemu organizmowi uporać się z trawieniem i wydalaniem toksyn.